Kovapalkki

5.10.2021

Kesä on ohi ja pakkaskausi oven takana

Näin se vain menee, että kesä on ohi ja kohta pakkanen tuo omat haasteensa perustusten tekemiseen. Tämän lisäksi on erittäin tärkeä huomioida maan routiminen, lumen poisto, sulattaminen, sulana pitäminen ja suojaaminen.

Mitä muuta talviperustusten teossa tulee ottaa huomioon?

Sokkelipalkin alle suositellaan käytettävän XPS-lämmöneristettä, tuttavallisemmin Finnfoamia. Mahdollisuuksien mukaan voidaan myös käyttää solumuovia. Solumuovin asennus voidaan tehdä ennen perustusurakoinnin aloittamista.

Talvibetonointi on käytössä 1.11-30.4 välisenä aikana. Betonin ominaisuuksissa kiinnitetään erityishuomiota lämpötilaan, sekä varmistetaan tarvittavan lujuudenkehityksen saavuttaminen lisälämmittimillä. Lisälämmittimenä toimii yleisimmin betonin kovetuskaapeli, sekä mahdolliset lämpöpuhaltimet. Kovetuskaapeli asennetaan valettavan perustuksen raudoitukseen. Rakennettavan kohteen välittömässä läheisyydessä tulee olla sähkö vapaasti käytettävissä kovetuskaapelin käytön mahdollistamiseksi.

Viimeistelyvaiheen jälkeen perustukset tulee suojata kevytpeitteellä mahdolliselta lumentulolta, sekä antaa lisäsuojaa jäätymistä vastaan. Sokkelipalkin yläpinnasta tulee muussa tapauksessa poistattaa päälle satanut lumi ja sulattaa jääkerros ennen rungon pystytystä.

Pakkaskausi ei tarkoita taukoa perustusurakoinnista

Talvi tuo perustusurakointiin omat haasteensa, mutta oikeita menetelmiä ja huolellisuutta käyttäen saadaan laadukas lopputulos. Yhteistyö ja yhteydenpito on ensisijaisen tärkeää ”suojausketjun” ylläpitämiseksi.

Jani Satoniitty
Toimitusjohtaja